Yonca Ekim dönemi :
Aşağıda yonca bitkisinin ekimi aşamasında dikkat edilecek hususlar vardır. buradaki kritrelere bakıldığı iyi bir yonca yetiştirebilmek ve kar elde etmek için oldukça şartları zorlamak gerekmektedir. İşte burada Rekor gelişim ile bu şartları zorlamadan, toprağın şartlarını çok iyi hale getirerek çok iyi sonuçlar alabilirsiniz. Sitemizin videolar bölümüne girip Yonca üreticilerinin görüşlerini izlerseniz eğer bu konuyu daha iyi anlatabilmiş oluruz.
Ege Bölgesi için en uygun yonca çeşitleri, Moapa, Mesasirsa, Peru, Pioneer’dır. Tohumları oldukça küçük boyutlarda (2 mm) olan yonca için, tarlanın özenle işlenmesi, toprağın iyice ufalanıp, yabancı bitkilerden arındırılması büyük önem taşımaktadır. Yonca asit karakterli topraklarda yetişemediğinden, çiftçilerimizin yonca tesis edecekleri tarla topraklarının analizlerini yaptırarak, diğer özelliklerinin yanında, asitlik dereceleri (pH)’ni de ölçtürmeleri gerekir. En uygun asitlik derecesi pH=7-8`dir.
Pratik olarak, Zeytin ‘ve Turunçgillerin yetiştiği yörelerde sonbaharda, daha soğuk olan kısımlarda ise ilkbaharda ekilmelidir. Ekildikten sonra çok yavaş gelişen ve oldukça zayıf olan yonca fidecikleri, özellikle, kurağa karşı duyarlıdır. Bu nedenle sonbahar yağışları başladıktan hemen sonra yapılacak ekimlerle iyi bir çıkış sağlanması imkanı vardır.
Yoncanın serpme veya sıraya ekilmesinin bazı yararları ve zararları vardır. Ancak, sıraya ekimin yararlan oldukça fazladır. Yoncanın sıraya ekimi için özel ekim makinalarından yararlanılabilmektedir. Ekimlerde sıfıra ayarlanmış buğday mibzerleri de kullanılabilir. Sıra arası mesafe 17,5-20 cm, ekim derinliği 1,5-2 cm kadar olmalıdır.
Yoncanın serpme ekiminde tohum kaybı büyük olmakta ve yeknesak derinlikte de ekimi yapılamamaktadır. Bu nedenle, serpme ekim yaparak 3-3,5 kg/da tohum atmak yerine, sıraya ekimi seçerek 1,5-2 kg/da tohumluk kullanmak daha ekonomik bir yoldur.